BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Lirik lagu Rapuh

Opick - Rapuh

detik waktu terus berjalan
berhias gelap dan terang
suka dan duka tangis dan tawa
tergores bagai lukisan

seribu mimpi berjuta sepi
hadir bagai teman sejati
di antara lelahnya jiwa
dalam resah dan air mata
kupersembahkan kepadaMu
yang terindah dalam hidup

meski ku rapuh dalam langkah
kadang tak setia kepadaMu
namun cinta dalam jiwa
hanyalah padaMu

maafkanlah bila hati
tak sempurna mencintaiMu
dalam dadaku harap hanya
diriMu yang bertahta

detik waktu terus berlalu
semua berakhir padaMu

powered by lirik lagu indonesia

Selasa, Disember 14, 2010

Potato Soft Bun

Kali ni nak kongsi resipi buat roti..roti yang selalu jual kat pasaraya yang lembut...sedap...resipi ni aku belajar kat kemas kg gajah..kursus selama 2hari..



Bahan-Bahan:-

100 gm tepung roti @ tepung berprotein tinggi
200 gm tepung gandum
1 paket yis kering @ mauripan- dibancuh dgn 50gm air (1 cwn)
10 gm susu tepung
100 gm mashed potato
1 cmt garam
70 gm gula caster
110 gm telur- 2biji dipukul
50 gm air- 1 cawan
60 gm magerin @ butter cup+shortening(lelemak)
1/2 camt bread improver
1 camt perisa kentang
2 camt softex(pelembut roti)

Masuk 1 persatu last baru masuk yis kecuali magerin..
untuk inti :- 100 gm kastad instant - 230 ml air.


Cara-cara:
Mashed potato(ade dijual di kedai bakery)xpn wat cara ni k

  1. Ubi kentang dibuang kulit,hiris dan kukus hingga masak dan lecek semasa panas.
  2. Campurkan semua bahan kecuali magerin dan mixer hingga sebati - sampai bila tarik xputus(mcm chewing gum)
  3. Bila agak sebati masukkan magerin dan uli dengan kelajuan sederhana selama 8 minit
  4. Rehatkan selama-10-15 minit
  5. Potong adunan 80 gm bulatkan dan masukkan dalam loyang. Ni gambarnye


    6.  Rehatkan 45 minit. Jadi macam gambo bawah ni k


   7.  Kemudian sapukan kuning telur dan paipkan kastad diatasnya dan bakar-bakar dalam 30min @ kurang)



selepas di bakar

sapu butter sedikit di atasnya




P/s :- Loyang sapu dahulu dengan butter,semasa nak uli sapu tempat uli dengan butter@magerin sedikit.
 



Khamis, Disember 09, 2010

Mee Condo



Resipi ni belajar kat kelas masakan kemas Kg Gajah..Namanye pn polik..Cubala sodapp..sekali makan pasti nak lagi..


Bahan-bahan:

  • 1 paket mee
  • 1 paket rempah kari ikan
  • kicap lemak manis(secukupnya)
  • 1 bungkus sup bunjut
  • 200 gm bunga kobis
  • 1/2 ekor ayam
  • 1 bungkus fish kid
  • 300 gm udang
  • daun bawang
  • 1 kiub ayam
Bahan dikisar 'n' separuh dihiris
  • 2 biji bawang merah
  • 2ulas bawang putih
  • 1 ulas halia
  • 2 biji tomato
Bahan dicelur
  • 200 gm sawi
  • 100 gm taugeh

CARA-CARA:
  1. Tumis bahan-bahan yang dikisar hingga garing. Masukkan bahan yang dihiris. Masukkan rempah, sup bunjut, air dan kicap. Masak air hingga mendidih.
  2. Masukkan ayam, udang, fish kid, bunga kobis, lobak merah dan tomato. Masak lagi 2-3 minit.
  3. Angkat dan hidangkan:
  • Letak mee dalam pinggan
  • Letak sayuran dan bawang,bawang goreng. Kemudian barulah dicurah kuahnya.


   



Petua Mengubati Meroyan

Petua ni aku dapat dari pakcik aku..aku xpenah pn cuba tapi korang cubala erk...kebanyakan org yang lepas bersalin meroyan so cubala petua ni..

  • korang amik seberapa banyak kulit kerang
  • pastu korang jemur sampai kulit kerang tue kering k..jemur ditempat yang panas pada cuaca panas..jangan pada cuaca yang mendung...
  • jemur sampai kering k..
  • pastu korang rendam dalam air yang banyak..mandikan orang yang meroyan tu dengan air kerang tu..
Mesti korang terfikirkan xgatal ke nanti org yang mandi dengan air kerang..so aku tanya pakcik aku die habaq xgatai sebab kite jemur ditempat yang panas n sampai kering..sebelum tu korang basuh lok2..
k selamat mencuba...