Resipi ni belajar kat kelas masakan kemas Kg Gajah..Namanye pn polik..Cubala sodapp..sekali makan pasti nak lagi..
Bahan-bahan:
- 1 paket mee
- 1 paket rempah kari ikan
- kicap lemak manis(secukupnya)
- 1 bungkus sup bunjut
- 200 gm bunga kobis
- 1/2 ekor ayam
- 1 bungkus fish kid
- 300 gm udang
- daun bawang
- 1 kiub ayam
Bahan dikisar 'n' separuh dihiris
- 2 biji bawang merah
- 2ulas bawang putih
- 1 ulas halia
- 2 biji tomato
Bahan dicelur
- 200 gm sawi
- 100 gm taugeh
CARA-CARA:
- Tumis bahan-bahan yang dikisar hingga garing. Masukkan bahan yang dihiris. Masukkan rempah, sup bunjut, air dan kicap. Masak air hingga mendidih.
- Masukkan ayam, udang, fish kid, bunga kobis, lobak merah dan tomato. Masak lagi 2-3 minit.
- Angkat dan hidangkan:
- Letak mee dalam pinggan
- Letak sayuran dan bawang,bawang goreng. Kemudian barulah dicurah kuahnya.
0 comments:
Catat Ulasan